Barns rätt till sin röst. Om de yngstas politiska och kommunikativa rättigheter.
Den 20 november 2014 fyller FN:s konvention om barnets rättigheter 25 år. Den har onekligen åstadkommit en hel del, men mycket återstår. Det är t.ex. hög tid att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. Barn är den grupp som fortfarande inte omfattas. År 2039 torde det vara obegripligt att det dröjt så länge innan de tillerkändes rätten att rösta.
Här presenteras argumenten för och emot barns rätt att göra sin röst hörd och kunna påverka. De flesta förespråkare har föreslagit att föräldrarna skulle bli ett slags ställföreträdare: mamman skulle förvalta en röst för varje barn, eller föräldrarna ha en halv extraröst vardera per barn. Några få anser att barnen själva givetvis ska avge sin röst, vilket även blir denna boks slutsats. Således inte bara äga en röst, utan ha rätten att själv rösta.
Men klarar barn verkligen det? Är de inte okunniga, oerfarna och beroende av vuxna? Undersökningen kommer fram till att det helt enkelt inte finns några hållbara skäl mot ett avskaffande av åldersgränser för rösträtten.
Här betonas dock inte bara barns politiska rättigheter, utan understryks vikten av ett erkännande av barns annorlunda politiska identitet som en grundförutsättning för ett i sanning demokratiskt samhälle. Ännu viktigare än barns röstande i sig är den därmed förbundna synen på barn, att de tas på allvar och är företrädda av sina valda representanter i de beslutande organen utifrån sin olikhet visavi vuxna.
Mediernas roll för barns inhämtande av information, såväl som att till vuxensamhället vidareförmedla barngruppers synsätt, är en annan viktig förutsättning. Men när, hur och om vad tillåts barn idag göra sig hörda i media? Här studeras tre debatter om barns medverkan i tv, samt åtta faktaprogram om och med barn. Dessutom intervjuas fyra upphovsmänniskor till enastående program, gjorda alltifrån 70-talet och ända fram till 90-talets mitt.
MARGARETA RÖNNBERG är professor i filmvetenskap och barnkulturforskare. Hon har publicerat 12 böcker om barn & medier, senast «Lilla hjärtat är en mullvad»–»Nä, pengvin!». En studie av kontroversen kring Stina Wirséns filmfigur (2013) och Vänstervridna? Pedagogiska? Av högre kvalitet? 70-talets barnteveprogram och barnfilmer kontra dagens (2012).
Pressrelease for boken finner du her.
Margareta Rönnberg. Filmförlaget, Visby 2014
(190 sidor. F-pris 130:-, kan beställas för 180:- inkl. moms + frakt från mrg@hig.se Inom övriga Europa: 230 kr inkl. moms + frakt.)